Translate

20. 12. 2015.

 Grilovana tuna




Sastojci za 4 osobe


2 komada tune (svaki težine 450–600g)
6 supenih kašika maslinovog ulja
2 čena belog luka, sitno iseckanog
sok od 1 limuna
sitno iseckana grančica ruzmarina
so i mleven crni biber
280 g paradajza (prepolovljen, sitno iseckan, bez semenki)
4 struka mladog luka, sitno iseckanog
malo tucane ljute paprike (po želji)
iseckana šaka rukole
za ukrašavanje kriške limete ili limuna


Način pripreme:


Tunjevinu staviti u posudu da nije metalna. Umutiti 4 supene kašike ulja s polovinom belog luka, polovinom limunovog soka, ruzmarinom i po ukusu pobiberiti. Preliti ovu mešavinu preko tune, ravnomerno pokrivajući komade, zatim pokriti posudu providnom folijom i ostaviti da se riba u frižideru marinira jedan sat.
Za sos staviti paradajz, mladi luk i tucanu papriku u drugu činiju. Dodati dve supene kašike maslinovog ulja, ostatak belog luka i limunovog soka, po ukusu posoliti i pobiberiti. Promešati pa pokriti i držati u frižideru do služenja. Izvaditi tunu i sos iz frižidera deset minuta pre prženja. Zagrejati rebrasti tiganj da je vreo pa premazati rebra marinadom. Poređati tunu na tiganj i grilovati tri minuta, premazujući je sačuvanom marinadom. Pažljivo je okrenuti i grilovati još 2–4 min, ili dok spolja ne postane smeđa. Ostaviti tunu da stoji dva minuta, pa svaku preseći na pola i prebaciti u tanjire. Pomešati listove rukole sa sosom i služiti uz komade tune. Ukrasiti limetinim ili limunovim kriškama i služiti odmah.


Prijatno!

                                                                                        << vrati natrag



Нема коментара:

Постави коментар