Tuna sa paradajzom
Sastojci za 4 osobe
500 g sveže tune
1/2 glavice crvenog luka
1-2 čena belog luka
malo ljute papričice (najbolje tucane)
150 g paradajza (iz konzerve ili zamrznut)
1-2 kašike belog vinskog sirćeta
2 kašike dezertnog belog vina (može i obično)
malo origana
2-3 kašike kapra
1/2 dl maslinovog ulja
pola vezice peršuna
1 ravna kašika brašna
Priprema
Filete tune ispeći brzo na vrućem tiganju sa vrlo malo maslinovog ulja. Odvojiti i ostaviti sa strane.
Sa malo maslinovog ulja u tiganju lagano propržiti da dobije zlatkastu boju sitno iseckan crveni luk, čen belog luka i ljutu papričicu. Sa ravnom kašikom brašna posuti, promešati i samo malo propržiti da zažuti. Zaliti sa sirćetom i belim vinom. Sačekati da alkohol ispari, tada dodati iseckan paradajz. Kuvati nekoliko minuta na laganoj vatri.
Ubaciti pečene filete tune, posuti kaprom i origanom. Posoliti i posuti sveže mlevenim biberom. Poklopiti i kuvati desetak minuta dok se umak dobro ne izmeša.
Može se servirati uz kuvanu palentu (kačamak) , ili dalmatinski krompir. U tanjiru posuti svježe iseckanim peršunom.
Može se poslužiti i sa tanko iseckanim kiselim krastavcima.
Krompir na dalmatinski način se sprema tako što se iseče na četvrtine koje se kuvaju u posoljenoj vodi, zatim se procedi, lagano pritisne i začini toplim maslinovim uljem i obilno pospe iseckanim peršunom.
<< vrati natrag
<< vrati natrag
Нема коментара:
Постави коментар