Translate

22. 12. 2015.


Tuna sa paradajzom



Sastojci za 4 osobe


500 g sveže tune
1/2 glavice crvenog luka
1-2 čena belog luka
malo ljute papričice (najbolje tucane)
150 g paradajza (iz konzerve ili zamrznut)
1-2 kašike belog vinskog sirćeta
2 kašike dezertnog belog vina (može i obično)
malo origana
2-3 kašike kapra
1/2 dl maslinovog ulja
pola vezice peršuna
1 ravna kašika brašna


Priprema


Filete tune ispeći brzo na vrućem tiganju  sa vrlo malo maslinovog ulja. Odvojiti i ostaviti sa strane.

Sa malo maslinovog ulja u tiganju lagano propržiti da dobije zlatkastu boju sitno iseckan crveni luk, čen belog luka i ljutu papričicu. Sa ravnom kašikom brašna posuti, promešati i samo malo propržiti da zažuti. Zaliti sa sirćetom i belim vinom. Sačekati da alkohol ispari, tada dodati iseckan paradajz. Kuvati nekoliko minuta  na laganoj vatri.

Ubaciti pečene filete tune, posuti kaprom i origanom. Posoliti i posuti sveže mlevenim biberom. Poklopiti i kuvati desetak minuta dok se umak dobro ne izmeša.

Može se servirati uz kuvanu palentu (kačamak) , ili dalmatinski krompir. U tanjiru posuti svježe iseckanim peršunom.

Može se poslužiti i sa tanko iseckanim kiselim krastavcima.
Krompir na dalmatinski način se sprema tako što se iseče na četvrtine koje se kuvaju u posoljenoj vodi, zatim se procedi, lagano pritisne i začini toplim maslinovim uljem i obilno pospe iseckanim peršunom.
                                                                                          << vrati natrag


Нема коментара:

Постави коментар