Translate

5. 3. 2016.

RAŽNJIĆI OD LOSOSA




Sastojci  (za 4 osobe)


600 gr lososa
2 dcl maslinovog ulja
2 duže tikvice
čeri paradajz
origano


Marinada


so, biber, ruzmarin, 
biljni začin
 maslinovo ulje


Priprema


Gotove filete ribe očistiti od kože i pincetom izvadite sve kosti. Kod velikog lososa(4kg) kosti se vrlo lako  pronađu i izvade, jer su velike.
Losos iseći na trake, zatim na komade 4x4cm, komadi mogu biti i tanji pa će se kraće peći. Losos marinirati samo sa malo soli, bibera, ruzmarina, biljnim začinom i maslinovim uljem. Marinirati 30 minuta prije toplotne obrade, jer inače ako so stoji duže od 20-30 min izvuče svu vlagu i svježinu ribe. Za mariniranje i gotova mešavina ribljih začina može isto poslužiti.
Izabrati što duže tikvice, dobro oprati i iseći tanke šnite, najbolje sa širokoim nožem za guljenje povrća. Po jedan komad lososa uviti (zarolati) u po jednu šnitu tikvice, ostavite da odstoji 30-tak minuta. Na drvca za ražnjiće nabadati naizmenično losos urolan u tikvicu i čeri paradajz. Posuti origanom po ukusu.
Na dobro zagrejanom roštilju ili ploči peći oko 3 minute sa svake strane. Ovako pripremljeni losos bit će veoma mekan i fin. Uživajte u ovom preukusno pripremljenom lososu !

Posluživanje

Poslužuje se toplo uz neki prilog, kao npr. kremast pirinač sa povrćem, a može se napraviti i neki sos ili preliti malo sa maslinovim uljem.
Najbolja vina koja odgovaraju uz lososa su redom: Pinot noir, Traminac, Frankovka, Chardonnay itd.

                                                                           << vrati natrag




Нема коментара:

Постави коментар