Translate

5. 1. 2016.

Losos sa sosom i šampinjonima



Sastojci za 8 osoba

1-1,5 kg fileta lososa
2 vezice mirođije
2 kašike začina (sušeno povrće)
ulje za pečenje

Za sos:

100 g korena celera
1 kašika začina (sušeno povrće)
beli biber u prahu
2 kašike limunovog soka
2 kašičice  mekog brašna
100 g putera
šafran
100 g korena peršuna
100 g bele repe
100 g paštrnjaka
100 g šargarepe
2 kašike naseckane mirođije

Za prilog:

350 g šampinjona

Priprema

Na dno porculanske posude staviti jednu vezicu mirođije, na mirođiju poređati filete lososa, zatim staviti ostalu mirođiju i posudu pokriti folijom.
Pokriveni losos nečim pritisnuti, pa ostaviti preko noći u frižideru.
Ribu iseći na manje komade i peći oko 5 min sa svake strane na ulju.
Očistiti povrće koje je sa korenom i staviti da se kuva u provrelu vodu (vode mora biti toliko da pokrije povrće). Dodati začin (sušeno povrće) i na laganoj vatri kuvati dok ne omekša. Povrće ocediti i izmiksati.
Umešati puter, šafran, brašno razmućeno u malo vode, limunov sok, beli biber i oko 200 ml vode u kojoj se kuvalo povrće. Prokuvati sve kratko.

Poslužiti losos  sa sosom i pečenim šampinjonima.

Predlog
Ribu peći kad je već pripremljen prilog i sos od povrća.

                                                                                   << vrati natrag

1 коментар: