Translate

17. 12. 2015.

TUNA

Tuna je najpoznatija vrsta plave morske ribe koja pripada familiji Scombridae, rodu Thunnus. Ovo pleme ili rod je iz porodice skuša, koje takođe uključuju  bonitos i španske skuše. Uglavnom su im staništa tropska i suptropska mora, ali ima ih i u drugim morima. Postoje razne vrste tune, ali najčešće su plavorepa, žutorepa, prugasta, i bela tuna. One traju preko pet generacija. Veličine su im različite.Naime, mogu biti  dužine 50cm, težine 1,8kg, pa do  max.dužine 4,6 m i težine 684kg. Telo im je mišićavo i snažno, vretenastog oblika.Tuna ima boju mesa od bledo ružičaste (oko trbuha) do tamno crvene boje(pojasu leđa).
Prosečna dužina Plavorepe tune je 2 m i smatra se da  se da žive i do 50 godina. Njihov respiratorni sistem i cirkulacija su takvi da im daju posebnost među ribama jer im obezbeđuju  da održavaju temperaturu tela većom nego njihovi srodnici. Naime neke od većih vrsta tune mogu kroz mišićnu aktivnost povisiti svoju temperaturu krvi iznad temperature vode, što im omogućuje da žive u hladnijim vodama. Veoma su aktivni i okretni predator i imaju uglađeno i aerodinamično telo i jedna su od riba koja najbrže pliva (mogu da dostignu brzinu i do 75 km/h kao npr. Žutorepa tuna. Na žalost zbog prekomernog ribolova količine nekih vrsta tuna, kao npr. Južna plavorepa tuna, dovedene su do  tačke izumiranja.U poslednjih 20-ak godina, ova riba je postala jedna od najtraženijih i najcenjenijih u svetu, a interesantano je da se prodje uglavnom u konzerviranom stanju.  Pročitaj više>>


   


ZAŠTO JESTI TUNU?
Tuna je jedna od najzdravijih riba koju treb često koristiti u ishrani.
Ova riba je sadrži visokokvalitetne proteine, a ima mali sadržaj masti.
Tuna sadrži i Vitamin E i selen koji sprečavaju neke oblike raka kao što su rak pankreasa i rak  organa za varenje kao što su usta, želudac, jednjak, grkljan i debelo crevo. Omega-3 masne kiseline prisutne u tuni sprečavaju rak dojke, a takođe snižavaju rizik od pojave leukemije.
Jača imunološki sistem, smanjuje simptome depresije, štiti srce, poboljšava zdravlje mozga i ublažava bolove u zglobovima. Tuna, pored ostalih plodova mora, je jedini posebne vrste omega-3 masnih kiselina (DHA i EPA) koje veoma utiču pozitivno na zdravlje srca i mozga.
Pripremljena na bilo koji način (roštilj, konzerva, kao salata itd.) tunjevina je veoma zdrava namirnica.Veoma je bogata je hranjivim sastojcima kao što su minerali poput kalijuma, selena i magnezijuma. Osim toga sadrži velike količine vitamina B kompleksa i omega-3 masne kiseline koje su od ključnog značaja za zdravu ishranu i zdravlje.

Нема коментара:

Постави коментар