Translate

5. 1. 2016.

Losos u marinadi



Sastojci za 4 osobe

800 g lososa
2 kašičice narendanog svežeg đumbira
2 kašičice začina od sušenog povrća
3 čena belog luka
2 kašičice sezamovog ulja (može i drugo ako nemate)
sok od pola limuna
2 kašičice soja sosa
1 kašičica smeđeg šećera
1 ljuta papričica
2 kašičice maslinovog ulja


Priprema


Odreske lososa natrljati narendanim đumbirom, začinom od sušenog povrća i proceđenim belim lukom.
Preliti sezamovim uljem, sokom od limuna, soja sosom, a na kraju posuti smeđim šećerom  i iseckanom ljutom papričicom.
Losos marinirati oko sat vremena, a zatim ga sa svake strane peći oko 5 minuta na zagrejanom maslinovom ulju.
Losos spremljen na ovaj način poslužiti uz kuvanu brokulu, a može i šargarepa narezana na štapiće (naravno mogu i druge vrste povrća).

Kod pripreme ovog jela upotrebiti svetlo sezamovo ulje.


Zanimljivost

Sezamovo ulje dobija se prženjem i ceđenjem sezamovih semenki. Još od antike na orijentu je poznato sezamovo ulje.
Postoje dve vrste sezamovog ulja – tamno i svetlo. Tamno sezamovo ulje se dobija ceđenjem semenki sezama koje se prvo lagano proprže.
                        
                                                                                     << vrati natrag

Нема коментара:

Постави коментар